İçtihad Risalesine Dair
📌 Nisa Suresi 83. Ayetin tefsirinin yapıldığı Yirmi yedinci Söz’de “içtihad kapısının açık olduğu fakat bu zamanda oraya girmeye altı mani olduğu” ifade edilmektedir.
📌 Bu risalenin Kader Risalesinden sonra neşredilip dersinin verilmesinin hikmetine dair aklımıza gelen manalar 1. 26.Sözün zeylinde ifade edilen bu asrın Kur’an’i yolunda öğrenilmesi gereken dört hatvenin ders verdiği hakikatların şuurunda olarak “benlik zannından” kurtulmak esastır ki içtihad kapısı çalınabilsin.
📌 Kur’an fakültesinin Sözler medresesinde yirmi altı derslik zaruriyat-i diniye olan ve asla terke uğramaması gereken hakaik-i İmaniyede ciddi bir terakki ve tahkike ulaşmış kişi tefsir
edilen ayette ifade edilen “dinde rüsuh peyda edenlerden” olur ve ancak böyle bir kişi içtihad kapısını çalabilir.
📌 Son olarak Bediüzzaman hazretleri alem-i islamda ihtilaflı olan ehl-i imanın imanda zaafiyeti olan Kader Risalesi tefsirinden sonra neşrettiği içtihad risalesi ile işari mana ile
manen Risale-i Nurlan muhatap olan bizlere “okuduğunuz bu eserlerde ifade ettiğim hakikatları ifade edebilmenin yegane yolu içtihat risalesinde içtihada kesb-i istihkak sağlamış selefi salihinin enfüste ve afakta ki şartların yerine getirilmesi ile olur. Benim hayatıma baktığınız da hayatımın bu minvalde olduğunu görürsünüz dolayışı ile bu esereler bu asrın müçtehididir” diyor.