Tefekkür

Hizmette Ciddiyet Ve Annelik

📌Ramazan başında ailece geçirdiğimiz celali bir grip ile menfi ibadetimizi ifâ ettik. Tabi erkek olarak fakir üç dört gün yatak istirahati ile bu ibadeti geçirdi.

📌Aynı vaziyette eşim müdür-ü dahili olarak mesaisi olmayan vazifeleri yüzünden bunları aksatmadan hastalığı ayakta geçirmek zorunda kaldı.

📌Bu süre zarfında şuna dikkat ettim celali bir hastalık, halsizlik, baş ağrısı öksürük gibi vaziyetlere rağmen anne olarak gerek ev halkına ama hassaten çocuklarına dair en ufak bir hizmeti aksatmadığı gibi çocukların Ramazan münasebeti ile ekstra isteklerini bile yerine getirdi.

📌Sırrı şefkat evlatları ile mecz olup onlarda yok olan anneye

Sağlık durumu el vermese bile benliğini eritip “biz” olduğu evlatlarına karşı bütün sorumluluklarını hatta ekstra ince isteklerini bile üşenmeden, ertelemeden yerine getirtiyordu.

📌Buradan şunu anladım ki insan bir şeyde fani olup o şeyde benliğini eritir ve onu kendinden bildiğinde ona dair hiçbir vazifeyi aksatmaz ondan gelen hiçbir şey yük olmaz.

📌Lahika mektubumu okurken “hizmete ciddi devam ile olur” cümlesi bana bir derste işittiğim bir misali bu mana üzerine tatbik etme fikrini uyandırdı şöyleki;

📌Hizmette fani olup hizmeti hayatıma hayat yapıp kültür ve garnitür olmaktan çıkarıp netice-i hayatım ve sebeb-i saadetim ve vazife-i fıtratım olan Resail-ün Nur                                                                    

📌Hizmette fani olup hizmeti hayatıma hayat yapıp kültür ve garnitür olmaktan çıkarıp netice-i hayatım ve sebeb-i saadetim ve vazife-i fıtratım olan Resail-ün Nur     

📌Bugün hizmete temas eden başta okumalarımı, sonra sohbetlerim ya da hizmete temas eden ihsan edilen büyük küçük işlerimi çok basit bahaneler ile terk etmemin sebebi hakaik-i imaniyede tahkik çalışmalarımın noksaniyeti ile annenin çocuğu kendi gibi bilip benliğini onda eritmesi gibi hizmette erimeyip hizmeti dava değil, kültür yada hayatımın arasına serpiştirdiğim garnitür olarak görmemden kaynaklı.

📌Hizmete ciddi devam ikinci bir niyetle elde edilmez. İkinci bir niyet zaten sırrı bozar. Hizmette ciddiyet fıtrata mezc olmuş hakaik neticesinde vücuda gelen bir haldir diye anlıyorum.

📌Bayram ağabeyden (r.ah) rivayetle Üstadın “tembellik,hastalık, yorgunluk nefsin desisedir” diyerek bu bahaneleri sevmemesini de bu minvalde değerlendiriyorum.

📌Mevla hizmeti fıtrata mezc edip ve hizmetin her işini en âli bir vazife gibi görme ciddiyeti o ciddiyeti uyandıracak hakaik-i imâniye ile meşguliyeti nasip eylesin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir