Tefekkür

Odaklanın

📌Sekizinci Söz ders müzakeremizde “dikkat” üzerine konuşurken bir kardeşimizin kameralar üzerinden verdiği “odaklanma” misali çok güzel bir tefekküre vesile oldu.

📌Kameralarda odaklanma çekilen resim ya da videoyu kaliteli kayda almayı sağlar. Odaklanma doğru olmazsa görüntü ne kadar kaliteli de olsa kayıt bozuk olur ve detaylar ortaya çıkmaz.

📌Aynen bunun gibi kâinatta manevi vazifelerinden biri müşahade ve tefekkür ve istihsan olan insanın bu vazifeleri ifada en önemli silahı “dikkat yani odaklanmadır”.

📌Yaratılan mevcûdât ve hadisat zemininde gösterilen mucizelerin farkına vardıracak ve o mucizelerin içindeki esma-i ilahiyi gösterip bizi ülfet belasından kurtaracak yegâne latifemiz “dikkattir.”

📌Maalesef eskiden yalnızca çocuklarda olduğu zannedilen hiperaktiflik bu zamanda biz büyüklerde daha fazla mevcut bir hastalık haline geldi.

📌Beş on dakika yoğunlaşarak kitap okuyamaz, telefon ekranına 5 dk’dan fazla temas etmeden duramaz sürekli video izleyip sosyal medyalarda sörf yapmaktan duramaz hale gelince odaklanmamız dikkatimiz yok denecek kadar aza indi.

📌Dikkat ve odaklanma zayıflayınca

şu sergi-yi İlahîde teşhir edilen tezyinata, kemalâta, güzel manzaralara ve rububiyetin haşmetiyle uluhiyetin azametine dikkat edemez ve dolayısı ile müşahid, bir tenezzüh, hayret, tefekkür gibi vazifelerimizi ifa edemez hale geldik.

📌Bahar mevsimine girdiğimiz bu zamanda ve her zaman mevcûdât ve hadiasat zemininde tanıyacağımız Rabbimizi “güzelce tanımak” için Kur’an’ın iman eğitimine tahkiki bir şekilde girmek ve bizim dikkatimizi dağıtan telefon,sosyal medya,haberler vs malayaniyat ile ilişkimizi en aza indirmek ve odaklanmayı sağlamak gerek.

📌Yoksa din ve dine ait bütün yaptıklarımız yavaş yavaş ritüele dönecek ya da anlamsızlanmaya başlayıp bize tat vermeyecek hayatımıza da sirayet etmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir