Odaklanma Terapisi
📌 Çoğu yetişkin bu zamanda çocuKların hiperaktif olmasından şikayetçidir. Dikkatle baktığımızda maalesef yetişkin bireyler olarak ani hiperaktiflik dikkat dağınıklığı bizlerde de fazla olduğunu görürüz.
📌 Nefsimde tecrübe ettiğim bir manevi rahatsızlık üzerinden misal verecek olursam dikkat ettim 10 dk hiç bir şey ile meşgul olmadan odaklanarak kitap okuyamıyor ve metne yoğunlaşamıyorum.
📌 Etrafımdaki kişilerde de aynı vaziyetin olduğunu ve çoğu zaman elde kitap, okuma yaptığını iddia edenlerin iki üç dakikada bir telefonla meşgul olup, mesaj yazıp bir şeylere bakarak kitap okunduğunu gördüm.
📌 Böyle bir okuma metodu ile istifade son derece az oluyor ama nefis böyle bir okuma metodundan doğan vicdani azabı bastırmak için okuduğumuz sayfa sayılarının çokluğunu göstererek bizi kandırıyor. İstifadesi oldukça az bu okuma metodunun neticesi hayatımızda tesiri hem fikir hem fil olarak oldukça az oluyor.
📌 Bu manevi rahatsızlıktan kurtulmak “nazlanan nazeninlerin mehri olan dikkati” yakalamak adına kendimde uygulamaya çalıştığım yeni bir yöntem şu;
📌 Okuyacağım kitaba yada metne yoğunlaşmak ve odaklanmak için belli periyodlarda (ki bu süre başlangıçta 10 dk- 20 dk ile başlayıp giderek artırma niyetindeyim) hiç bir şekilde telefonla oynamama su dahi içmeyip fazla hareket bile etmeden ashab-ı kiramın (r.a ec.) Efendimizi (asm) dinlerken baslarında bir kuş varmış gibi hareket etmeden durduğu gibi sesli okuma ile metin üzerine yoğunlaşma ve bu şekilde okuma yapma. Süre az gibi gözükse de benim gibi dikkati dağınık kişi için uygulaması çok zor ama bunu yapmak zorundayım.
📌 Zira gerek afaki telefon ve çevre ile meşguliyetler, gerek enfusi iç dünyamın karışık seslerini bastırmak hakaike nüfuz etmenin tek çaresi bu.
📌 Yoksa okudum okuyorum dediğimiz zamanlarda çoğu zaman telefonla yada etrafta meşgul olmaktan yada bir sayfa okuyup beş dakika çene çalarak kesik kesik okumaktan hakaikın canına okuyup derin marifetullah bilgilerini gazeteye çeviriyoruz ve kendimizi kandırıyoruz.