TALİM-İ ENE
📌Cenab-ı Hakkı tanıyacağımız kitaplardan biri “hadisattır”. Yani gerek kainat üzerinde gerekse hususi olarak hayatımızda başımıza gelen olaylar ve yapılan tasarrufların farkındalığıdır.
📌Özellikle başımıza gelen sıkıntılarda hassaten ikili mübaşeretlerde yaşadığımız sıkıntılarda Cenab-ı Hakk’ı tanımanın yani o olay ve olayın zahiri faillerine takılmadan bu hadiseyi yada kişileri terakki vesilesi yapmanın ilk ve en önemli şartı “kusurumuzun farkındalığıdır”
📌Risale-i Nur külliyatında çok yerde Bediüzzaman hazretleri kendisine yapılan zulümler ve o zulmü yapan zalimlerle uğraşmadan kader noktasında kendi dünyasında gördüğü kusurları zemin yaparak o hadiseyi talim-i Esma’ya çevirmenin formüllerini çokça zikreder.
📌Tahkiki iman eğitimi ile elde edilecek bu farkındalık oluşmazsa hadiseler ve kişiler değişir ama değişmeyen yegane şey kişinin enaniyetine ve kusurunu görememesine bağlı imtihanların bitmemesidir. Böyle bir vaziyet kişide talim-i Esma değil talim-i eneye döner hariçte ürettiği zalimlerle uğraştıkça keskinliği enaniyeti zirve yapar.
📌Talim-i Esma için yegane şart kusurun farkındalığı ve terk-i enaniyet.
Yoksa herkes vahşi ben yahşi, herkes saman ben yaman der durur insan.
Ne imtihanı ne sıkıntısı biter.