Tefekkür

Zaruret Girdabı

📌 Kastamonu Lahikasında hayat-ı dünyeviyeyi hayat-ı uhreviyeye bilerek ve severek tercih edilmesine dair mektupta bu asırda bizleri bu yanlış seçime sürükleyen faktörlerden birinin de “zaruret” kavramı olduğunu anlıyoruz. Zaruret var diyerek bu zamanda çoğu haram olan şeyler helal olarak kabul edilebiliyor büyük günahlara çok rahat girilebiliyor. Vahyin şuurundan mahrum bir
hayat anlamlandırması görenek, tiryakilik ehl-i dalaletin taaruzu ile birleşince zaruret kavramı gayr-ı şerri olarak genişliyor.
📌 Aynı kanun hizmet dairesinde de cari. Hizmetin esasları lahika düsturları üzerine bina edilmeyip ‘ ‘bu zamanda”, “bencelere” göre şekillenince zamanın şartlarına göre çok şey “zaruret” kılıfına bürünüp hizmet yaftasında sunuluyor.
📌 Gayri zaruriler zaruri olarak kabul edilince haramların helal olduğu zannedilmesi gibi hizmet içinde hizmetin içinde esas olmayan koca binalar, lüks kamera ve stüdyolar esas zannedilip bunları elde etmek için hizmetimize mahsus olarak manen haram olan para toplamak yani istiğnayı delmek kaçınılmaz oluyor.
📌 Gayri zaruriler zaruret zannedilince nasıl ki din tahrif ediliyorsa aynı şekilde aynı kanun ile hizmet de tahrip ediliyor.