Tefekkür

Çark Sistemi

📌 Üstad hizmet-i Kur’an’iyede istihdam edilen şakirdleri fabrikanın çarklarına benzetir. Bu benzetmeyi biraz dikkatli analiz ettiğimizde çark sisteminin iki nokta nazarımıza çarpar.
📌 Birincisi her bir çarkın kendine ait bir hareketi var. İkincisi her bir çarkın sistem içinde sistemi harekete geçiren ve hareketin devamını sağlayan bir vazifesi hareketi var.
📌 Bu iki hareketi nazara aldığımızda şöyle bir hakikat ortaya çıkıyor. Kişilerde hizmet sahasında ara ara oluşan fütur ve ataletin sebeplerinden biri kişinin kendi gayretsizliği, günah ve zaafları olabildiği gibi bazen de sair çarkların gerektiği gibi gayretli olmamasından vazifelerini hakkıyla yerine getirmemesinden kaynaklı da olabilir.
📌 En büyük çarktan en küçük çarka yani yaşça büyük ve eski ağabeylerden yaşça genç ve yeni kardeşlere kadar bir birimizi tetiklediğimizi unutmamalıyız. Gayretsizliğimizin tembelliğimizin etkisi sair çarklara ve dolayışı ile alem-i İslam’a taalluk eden büyük bir nurani fabrikanın işleyişine temas ettiğini unutmamalıyız.