Çağdaş Kölelik
Dinimiz insanları para ile alınıp satılan köle olmaktan kurtardığı gibi insaniyetin hakikatını şeriat ve sünnet ile ifade ederek manevi kölelikler olan “insanlar ne der”e göre yaşama, örf ve adet, alışkanlık gibi manevi köleliklerden kurtarmıştır. Maalesef maddi kölelikten kurtulan bizler manevi diğer köleliğin esiri olmuş durumdayız. Bir çoğumuz müptela olduğumuz alışkanlıklarımızın kölesi olmuş durumdayız. Bir yabancı düşünür
📍Alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur… Yavaş yavaş ve sinsi sinsi içimize ilk adımını atar. Başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür; ama zamanla oraya yerleşip kökleşti mi, öyle amansız, azılı bir yüz takınır ki, kendisine gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez….” 📍der.
Alıştığımız ortamlar, sosyal medya rahat sevdası, mâlayani yani ne dünya ne ahirete faydası olmayan alışkanlıklar bizler maddi ve manevi terakkiden geri bırakıyor. Terk edemediğimiz basit ve inçe alışkanlık zinciri git gide kalınlaşıp bizi bağlayan bir zincir ve pranga halini alıyor.
📌NE YAPMAK LAZIM📌
Terk etmek bizi aşağıya çeken maksattan geri bırakan şeyler ama yavaş yavaş ama hızlı terk etmek gerek.
📕Bil ey hodgâm! Bu dünyada saadet, terk-i dünyada. (SÖZLER)📕
Terkler bizi kemalat-ı insaniyeye ulaştırır. Yoksa kendini özgür zanneden hakikatte nefsin,sigaranın,kahvenin,rahatın,ortamların,yemeğin,öfkenin,şehvetin vs. esiri olmuş köleler olmaya mahkumuz.