Düşünce Ve İnanç
📌Düşünce ile inanç birbirlerinden ayrılması gereken iki kavram.
📌Düşünce kişiseldir ve kişinin kendi tecrübe, bilgi, ve eğitim vs gibi unsurlara göre şekillenir. Başkalarının bu düşünceye katılımı yada aynı düşüncede olması için her zaman ortak paydaya ihtiyaç duyulmaz farklı metod ve yöntemler veya unsurlar ile bu düşünceye iştirak edenler olabilir yada reddedenler çıkabilir.
📌İnanç ise ortak payda gerektirir.
Aynı şeye inanmak zorunludur. İşte bu zamandan inanmaya davet ettiğimiz başta nefsimiz ve sonra sair insanları mutlaka “ortak payda” üzerinden konuşma zemine çekmeliyiz. İlk ve en önemli ortak payda özellikle bu zamanda “insan” olduğunu düşünüyorum. İnsan ortak paydasında inancımızı yani İslamı çok rahat ve etkili yaşayabilir ve anlatabiliriz.
📌İnancı bu ortak paydadan uzaklaştırıp siyaset,taasup,taklide dayalı fiillere indirgeyince inancımızı kuru bir düşünce seviyesine indirip hem nefisimizden hemde muhatabımızdan şu yanıtı alabiliyoruz
“Ben senin gibi düşünmüyorum”
📌İslam inançtır asla kuru bir düşünce silsilesi değildir. İnancımızı bu zamanda doğru ve etkili yaşama ve anlatma yolu “insandan islama” ortak paydasında buluşmakla olur.